פציעות קרסול
רוב פציעות הקרסול הם מסוג נקעים (Inversion Sprains), בהן כף הרגל פונה פנימה ופוצעת את הרצועות בצידו החיצוני של הקרסול. חלק גדול מפציעות אלו הן קלות וניתנות לטיפול במסגרת הביתית, אך לעיתים הן מצריכות טיפול רפואי מקצועי. להלן מספר המלצות לטיפול בפציעות קרסול... |
תוכן הענינים
- מבוא
- נקעים
- הסיבות האנטומיות-ביומכניות לפציעה
- טיפול מיידי בפציעת קרסול
- טיפול ומניעת פציעת קרסול באמצעות פעילות גופנית
פציעות קרסול (Ankle Injuries) נחשבות לפציעת הספורט הנפוצה ביותר וכמעט כל אחד מאיתנו רגיש לפציעה זאת. למעשה, ניתן לנקוע את הקרסול במהלך ריצה, הליכה, ריקוד, משחקי כדור וכד'. רוב פציעות הקרסול הם מסוג נקעים (Inversion Sprains), בהן כף הרגל פונה פנימה ופוצעת את הרצועות בצידו החיצוני של הקרסול. חלק גדול מפציעות אלו הן קלות וניתנות לטיפול במסגרת הביתית, אך לעיתים הן מצריכות טיפול רפואי מקצועי. להלן מספר המלצות לטיפול בפציעות קרסול.
נקעים
הסימפטומים לנקע בקרסול הם: כאב, רגישות, התנפחות ואדמומיות של האזור הפצוע. ניתן לדרג את הנקעים על פי דרגת חומרתם:
- נקע קל- הרצועה "נמתחה" קצת יותר מדי וגרמה למספר קרעים מיקרוסקופיים.
- נקע בינוני- הרצועה נקרעה חלקית.
- נקע חמור- קרע מלא של הרצועה. הרצועה אינה מסוגלת לייצב את מפרק הקרסול (הקרסול אינו יציב באופן חלקי).
אם הכאב והנפיחות הם מינימליים ואתם מסוגלים ללכת על הרגל, הנקע שלכם נחשב לקל וכנראה תוכלו לטפל בו בכוחות עצמכם. עם זאת, אם מדובר בנקע חמור יותר, בו הכאב חזק, הנפיחות גדולה, הצבע אדום-כחול והצורה הכללית של המפרק אינה רגילה, מוטב יהיה אם תמנעו מהליכה או נשיאת משקל על הרגל הפצועה ותפנו לקבלת טיפול רפואי מיידי.
קיים סיכון מוגבר לנקעים במצבים הבאים:
- חולשת השרירים באזור המפרק.
- נעלים לא מתאימות.
- משטח פעילות גרוע.
- מערך כף הרגל אינו אופטימלי מבחינה גנטית-מבנית.
- נקעים חוזרים.
הסיבות האנטומיות-ביומכניות לפציעה
- כתוצאה מהמבנה הגרמי יורדת היציבות במפרק במצב של פלנטרפלקשיין (עצם הטאלוס חופשייה יותר לתנועה במצב של פלנטרפלקשיין-כפיפה כפית), לכן יש נטייה מוגברת לנקעים בנחיתות או בנעילת נעלי עקב (נעל צבאית לדוגמא, מונעת פלנטרפלקשיין ולכן יש פחות נקעים בנעל זאת).
- חוסר יציבות במפרק כתוצאה ממבנה הרצועות- הרצועות משמשות כמייצבים פאסיביים ואם הן ארוכות וגמישות מדי, יציבות המפרק יורדת (גורם סיכון לנקעים חוזרים).
- המייצבים האקטיביים הם השרירים וצריך שיהיה יחס תקין בין תנועות האינברזיון ותנועות האברזיון (יחס 1:0.87, בהתאמה) ובין תנועות הדורסיפלקשיין ותנועות הפלנטרפלקשיין (1:0.2, בהתאמה), על מנת שהשרירים יבצעו תפקידם כמייצבים בצורה אופטימלית, אחרת הסיכון לנקעים, גדל.
- בעיה בפרופריוספטיקה- למערכת הפרופריוספטית חיישנים המצויים במפרק וסביב לו, המגיבים למנח כף הרגל במרחב. במצב האופטימלי, ברגע שהם מרגישים מתח ברצועות הם מכניסים השרירים לפעולה, כדי להקטין מתח זה. אם תגובת המערכת הפרופריוספטית איטית/אינה תקינה, הסיכון לנקעים גדל.
טיפול מיידי בפציעת קרסול
- קרח- הקרח מפחית הנפיחות והכאב. השתדלו לשים קרח למשך 20 דקות מספר פעמים ביום במהלך ה-24 שעות הראשונות לפציעה.
- לחץ- חיבשו את הקרסול בתחבושת אלסטית, על מנת למנוע תנועה מיותרת (הגורמת כאב), אך הקפידו שהחבישה לא תהיה הדוקה מדי.
- הרמה- שימרו על הקרסול גבוה יותר מהירכיים.
- מנוחה-מוטב יהיה להימנע מללכת על הרגל בימים הראשונים של הפציעה, על מנת לאפשר לקרסול להחלים כראוי.
- אם ההרגשה לאחר ה-24 שעות הראשונות בהן טיפלתם בנקע החמירה ואתם עדין לא מסוגלים ללכת על הרגל, מוטב כי תפנו לרופא.
טיפול ומניעת פציעת קרסול באמצעות פעילות גופנית
מוטב יהיה לחזור לפעילות בהדרגה, על מנת להימנע מנקעים חוזרים ומכאב מיותר. לצורך מניעה וטיפול בנקעים יש לשים דגש על הדברים הבאים:
- מומלץ לעבוד על חיזוק וסבולת שרירית של השרירים המבצעים אינברזיון ואברזיון, תוך שמירה על יחס תקין בינהם.
- מומלץ לעבוד על חיזוק וסבולת שרירית של השרירים המבצעים פלנטרפלקשיין (שריר התאומים, שריר הסולאוס) ודורסיפלקשיין (שריר הטיבאליס אנטריור), תוך שמירה על יחס תקין בינהם.
- יש להקפיד לנעול נעלים המתאימות לפעילות.
- יש לבצע את הפעילות על משטחים מתאימים.