שומרים על המשקל גם בתקופת החגים

כבכל שנה, בתקופה זאת, עם בוא הסתיו מגיעה גם תקופת החגים ואיתה פסטיבל הארוחות המשפחתיות עם המאכלים, הטעמים והניחוחות שבפניהם קשה לנו כל כך לעמוד. לרבים מאיתנו, תקופה זאת, מאופיינת גם ברגשות אשמה, בירידה בכוח הרצון ויחד איתם, עליה בקילוגרמים אותם כה עמלנו להוריד... שומרים על המשקל גם בתקופת החגים
מאת: עמי עיני.
תאריך פרסום: 30/08/2007

תוכן הענינים

מבוא

כבכל שנה, בתקופה זאת, עם בוא הסתיו מגיעה גם תקופת החגים ואיתה פסטיבל הארוחות המשפחתיות עם המאכלים, הטעמים והניחוחות שבפניהם קשה לנו כל כך לעמוד. לרבים מאיתנו, תקופה זאת, מאופיינת גם ברגשות אשמה, בירידה בכוח הרצון ויחד איתם, עליה בקילוגרמים אותם כה עמלנו להוריד.

חודש תשרי, הרווי בחגים, הוא חודש חגיגות אכילה בלתי פוסקות ובמידה ובאמת "חוגגים" ללא שליטה, קצרה הדרך להטמעת הרגלים בלתי רצויים, לבריאות לקויה ולעליה במשקל. הסטטיסטיקה מדברת על עליה של חצי ק"ג עד 5 ק"ג (!!!) במשקל הגוף בתקופת החגים. בנוסף לאכילה מוגברת בתקופה זאת, מתברר כי רבים מאיתנו אינם עוסקים בפעילות גופנית סדירה בשעות הפנאי וגם אלו שכן עוסקים בפעילות סדירה, מתאמנים פחות בתקופה זאת, בשל חילופי העונות, בשל הלחץ של התקופה ובשל העובדה שמועדוני כושר רבים פועלים במסגרת שעות מצומצמת בערבי החג ובחג עצמו. אז אלא אם כן ברצוננו לעבור מתיחת בטן אחרי החגים, כדאי להבין את הסיבות לבעיית השמירה על המשקל בחגים.

אז למה כל כך קשה לשמור על המשקל בתקופה החגים?

קיים מכלול סיבות שהשילוב שלהם מגביר את הדחף שלנו לאכול יותר מדי בתקופה זאת:

  • ארוחות משפחתיות- בדרך כלל, כשאנו מארחים/מתארחים, האירוע סובב סביב אכילה ושתייה. באירועים מיוחדים, כמו בתקופת החגים, אנו מגדילים לעשות, והזמינות והכמות של הארוחות הגדולות והמושקעות עולה. במקביל לכך, גובר הפיתוי לאכול יותר. הלחץ להיכנע עלול להיות גדול במיוחד כאשר אנו איננו מעוניינים להעליב או לאכזב את המארחים שטרחו כל כך ונאלצים "בעל כורחנו" לטעום מכל המטעמים ו/או לסיים את כל מה ששמו לנו בצלחת. בנוסף לכך, המשקאות הקלים והאלכוהוליים המוגשים בארוחות אלו, מכילים לעיתים כמות קלוריות לא מבוטלת ולכן גם הם טומנים בחובם "סכנה" לא קטנה.
  • אכילה רגשית- אנשים רבים משתמשים באוכל כדרך להתמודד עם מצבים רגשיים כגון: עצבות, עצבנות, חרדה, אי סיפוק, תסכול, אשמה וכד'. אנשים משתמשים גם בתקופת החגים כתירוץ לאכילת יתר. אנשים אלו מצדיקים את האכילה המוגזמת בכך שזה מותר "כי זה חג". בנוסף לכך, יש לזכור כי רבים מאיתנו משתדלים לשמור על מסגרת של אכילה נורמלית, אך ברגע שיש "נפילה" אין חזרה מיידית לדרך המלך ובמקומו יש אובדן רסן מוחלט בהנחה שיחזרו לאכול נכון "אחרי החגים".
  • לחץ- אם נדמה לנו שהחיים היום יומיים לחוצים מספיק והותר, המחויבות והציפיות בתקופת החגים מוסיפים ללחץ. תוך כדי המאמצים להבטיח שהחג השנה יהיה מושלם, אנו לוקחים על עצמנו מטלות נוספות כמו הכנת כרטיסי ברכה, קניית מתנות למשפחה וכד'. כל המטלות הנוספות עלולות להוסיף לחץ ולחץ עודף עלול להוביל לאכילת יתר.
  • חילופי העונות- עם חילופי העונות וכניסת מזג אויר קריר יותר, לרבים מאיתנו נפתח התיאבון. בתקופה זאת, גם מתחילים לשים בגדים ארוכים יותר ולכן יש לנו אפשרות להסתיר את הקילוגרמים העודפים עד הקיץ הבא ובכך אנו מצדיקים את האכילה המוגזמת וההשמנה בתקופה זאת.
  • עייפות- במקרים רבים האינטנסיביות והקרבה של החגים זה לזה עלולים לגרום לאנשים להחסיר שעות שינה ולגרום לעייפות. כשאנשים עייפים הם נוטים יותר לאכילה עודפת.

כללי המפתח לשמירה על משקל הגוף גם בתקופת החגים:

מודעות:

  • היו מודעים למה אתם אוכלים וכמה- הרשו לעצמכם לאכול מספר מטעמים מיוחדים בכל ארוחה, אך אל תגזימו בכמויות. כאשר מוצעת כמות גדולה של אוכל, השתדלו לשים את האוכל בצלוחיות קטנות ולא להעמיס על צלחת אחת גדולה.
  • הציבו מטרות ריאליות- תקופת החגים אינה התקופה לפצוח בדיאטת הרזיה חדשה. בתקופה זאת, המטרה צריכה להיות שימור המשקל ולא ירידה במשקל.
  • עסקו בפעילות גופנית- במידה ואינכם מנויים למועדון כושר, הגיע הזמן להירשם. התירוץ הידוע כי תירשמו אחרי החגים הוא סתם תירוץ שלא הוכיח עצמו בשנים קודמות (עובדה! עדין לא נרשמתם...). המועד המתאים להתחיל בפעילות הוא עכשיו. כל השאר, זה סתם תירוצים. בנוסף לכך, מומלץ כי את תגבירו הפעילות הגופנית היום יומית שלכם. תלכו יותר, עסקו ביותר עבודות בבית, עלו במדרגות במקום במעלית. פשוט תניעו את עצמכם בכל הזדמנות.
  • שימרו על פרספקטיבה נכונה- גם אם אנו בתקופת החגים, אין זה אומר כי אפשר לשחרר את הרסן לחלוטין בחודש זה. הרשו לעצמכם מדי פעם להתענג על מטעם זה או אחר בארוחות החג, אך חיזרו מיד למחרת היום לשגרת החיים הבריאה שסיגלתם לעצמכם.

הפחתת הלחץ:

  • אחת הדרכים לשמירה על רמת לחץ מינימלית היא להנמיך את הציפיות והעומס בכל הקשור לתקופת החגים. כך לדוגמא, ניתן להזמין שירותי קייטרינג איכותיים לארוחת החג במקום לעמול, להכין ולבשל במשך ימים שלמים לפני החג. דרך נוספת היא להגיש את הארוחה בסגנון "בופה" במקום בארוחה סביב השולחן בה מוגש האוכל.
  • אנשים רבים בארוחות משפחתיות, אוכלים ושותים את מה שמגישים להם. מוטב יהיה אם תשלטו במה שאתם אוכלים ושותים. לכן מומלץ כי תגידו למארח/ת מה וכמה אתם רוצים לאכול ולשתות. כמו כן, מומלץ להיות מעורב בשיחות שבשולחן, כך תסיחו את הדעת מאכילה ותפנו אנרגיות גם לדברים אחרים מלבד אכילה.
  • למדו לומר "לא" בצורה אדיבה למאכלים משמינים מדי, למאכלים שאינכם באמת אוהבים ו/או לתוספות מיותרות. המארחים והאורחים האחרים ילמדו לכבד זאת ויתכן וגם הם יפעלו באופן דומה.
  • במידה ואתם עצובים, מתוסכלים, חרדים וכד', עדיף כי תעזרו באנשים אהובים ותומכים כדי להתמודד עם המצב הרגשי במקום לפתור העניין באכילה.
  • חשוב להבין ולהטמיע כי גם במקרה זה, פעילות גופנית משמשת כאמצעי מצוין להפחתה ולהתמודדות עם לחצים.

תכנון מוקדם:

  • אכלו משהו קטן לפני שאתם הולכים לארוחות חג גדולות. כשמגיעים רעבים מדי, קיימת נטייה "להסתער" על האוכל ללא אבחנה ושליטה עצמית.
  • במידה ואתם יוצאים לטיול משפחתי בחגים, קחו לנסיעה חטיפי בריאות או מגוון פירות וירקות כדי שיהיו לכם חלופות לשלל הפיתויים שבדרך.
  • הימנעו מפיתויים ככל האפשר. לאחר שסיימתם לאכול, השתדלו לעבור לחלק אחר בבית בו המזון אינו מונח מולכם כל העת. אם קיבלתם במתנה שוקולדים/בונבוניירות, קחו אותם לעבודה וחלקו אותם לחבריכם לעבודה.
  • הכניסו ללוח הזמנים שלכם הליכה יומית מהירה בת 30 דקות לפחות אחרי ארוחת חג גדולה. ההליכה תוריד מכם את תחושת הכבדות שלאחר האוכל ותשרוף לפחות חלק מהקלוריות של הארוחה הגדולה.

לסיכום, הדבר החשוב ביותר הוא להשתדל ולשמור על אורח חיים בריא גם בתקופת החגים. עליה וירידה תדירים במשקל הגוף עלולים להזיק לבריאות ולנפש. הדרך הטובה ביותר לשרוד את התקופה היא לנהוג בצורה מושכלת ולאכול בצורה מבוקרת ככל האפשר גם בתקופה זאת. זכרו תמיד כי הדבר החשוב בארוחות חגיגיות הוא המשפחה והחברים ולא האוכל.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!