צמחונות ככלי לבריאות טובה יותר
תזונת הצמחוניים היא דרך חזקה ומהנה לבריאות טובה. תבניות האכילה של הצמחוניים מבוססת על מגוון רחב של מזונות משביעים, טעימים ובריאים. מחקרים מוכיחים כי צמחונות מועילה באספקטים הבריאותיים הבאים: קידום בריאות הלב, הורדת לחץ הדם, איזון מחלת הסוכרת, מניעת סרטן, מניעת אוסטיאופורוזיס ועוד.... |
תזונת הצמחוניים היא דרך חזקה ומהנה לבריאות טובה. תבניות האכילה של הצמחוניים מבוססת על מגוון רחב של מזונות משביעים, טעימים ובריאים. להלן סקירה של היתרונות הבריאותיים של הצמחונות:
- קידום בריאות הלב- רמות הכולסטרול של הצמחוניים נמוכה ברבה משל אוכלוסיית אוכלי הבשר ומחלות לב פחות נפוצות בצמחוניים. הסיבה לכך היא שתזונת הצמחוניים, בדרך כלל, כוללת מעט שומנים רוויים ומעט (או ללא) כולסטרול. מאחר וכולסטרול מצוי רק במזונות מן החי כגון, בשר ומוצריו, מוצרי חלב וביצים, תזונת הטבעוניים לדוגמא, אינה כוללת כלל כולסטרול.
סוג החלבון בתזונת הצמחוניים עשוי להוות יתרון חשוב נוסף. מחקרים רבים הראו כי החלפת חלבון מן החי בחלבון מן הצומח מוריד את רמות הכולסטרול בדם, אפילו אם כמות וסוג השומן בתזונה נותרים זהים. מחקרים אלו הראו כי לתפריט תזונה צמחוני דל שומן יש יתרון ברור על תפריטי תזונה אחרים. - הורדת לחץ הדם- מספר גדול של מחקרים, שהחלו כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת הראו כי לצמחוניים יש ערכי לחץ דם נמוכים יותר ביחס לאוכלוסייה שאינה צמחונית. למעשה, חלק מהמחקרים הראו כי הוספת בשר לתפריט תזונה צמחוני מעלה במהירות ובאופן מובהק את ערכי לחץ הדם. האפקט של התזונה הצמחונית מתרחש בנוסף ליתרונות הנוספים הנובעים מהורדת תכולת הנתרן בתפריט. כאשר אדם הסובל מלחץ דם גבוה עובר לתפריט תזונה צמחוני, גובר הסיכוי כי עם הזמן הוא לא יזדקק כלל לתרופות לצורך איזון לחץ הדם.
- איזון מחלת הסוכרת- המחקרים האחרונים על מחלת הסוכרת מראים כי תזונה צמחונית עשירה בפחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים ודלת שומן היא התזונה הטובה ביותר לאיזון מחלת הסוכרת. תזונה המבוססת על ירקות, קטניות, פירות ודגנים מלאים, אשר הם גם דלים בשומן ובסוכר, יכולים להוריד את רמות הסוכר בדם ולעיתים לצמצם ואף להוריד את הצורך בתרופות. מאחר וחולי סוכרת הם בסיכון גבוה למחלות לב, להימנעות משומן ומכולסטרול יש חשיבות עליונה ותזונה צמחונית היא הדרך הטובה ביותר לעשות זאת.
- מניעת סרטן- תזונה צמחונית עוזרת במניעת סרטן. מחקרים שנערכו על צמחוניים הראו כי שיעור התמותה מסרטן בצמחונים היא רק 50% ביחס לשיעור התמותה מסרטן בכלל האוכלוסייה.
שיעורי סרטן השד נמוכים משמעותית בארצות בהן התזונה היא צמחית בבסיסה. כשאנשים מאותם מדינות מאמצים את תפריט התזונה המערבי הבשרי, שיעורי סרטן השד ממריאים. לצמחונים יש גם שיעור נמוך של סרטן המעי הגס ביחס לאוכלוסיית אוכלי הבשר. סרטן המעי הגס קשור יותר לאכילת בשר, יותר מאשר לכל גורם תזונתי אחר. אם כן, כיצד תזונה צמחונית מגנה על הגוף מסרטן?
בתזונת הצמחוניים יש פחות שומן ויותר סיבים תזונתיים יחסית לתזונת אוכלי הבשר. אך גם לגורמים אחרים יש חשיבות. צמחים מכילים חומרים הלוחמים בסרטן בשם פיטוכימיקלים. כך לדוגמא, צמחוניים, בדרך כלל, אוכלים יותר פיגמנטים ממקור צמחי כגון, בטא קרוטן וליקופן. דבר זה, עשוי להסביר מדוע לצמחוניים יש פחות מחלות כדוגמת סרטן הריאות וסרטן הערמונית. בנוסף לכך, מספר מחקרים מראים כי תפריט תזונה שאינו כולל מוצרי חלב עשוי לצמצם את הסיכון לסרטן הערמונית בגברים ולסרטן השחלות בנשים. - צמצום בעיות הקשורות לסידן- קיימת סבירות נמוכה יותר כי צמחוניים יסבלו מאבנים בכליות או מאבנים בכיס המרה. בנוסף לכך, צמחוניים עשויים להיות בסיכון נמוך יותר לאוסטאופורוזיס מאחר והם אוכלים מעט או בכלל לא, חלבונים מן החי. צריכה גבוהה של חלבונים מן החי מגבירה את איבוד הסידן מהעצמות. החלפת מוצרים מן החי במזונות צמחיים מקטינה את אובדן הסידן. זה עשוי להסביר מדוע אנשים שגרים בארצות בהן התזונה צמחית בעיקרה, יש יחסית מעט אוסטאופורוזיס, אפילו כאשר צריכת הסידן שלהם נמוכה יותר ביחס למדינות בהן האוכלוסייה צורכת מוצרי חלב.
- תכנון תפריט תזונה צמחוני- תכנון תפריט תזונה צמחוני המספק את רכיבי התזונה להם גופכם זקוק הוא דבר קל יחסית. דגנים, קטניות וירקות עשירים בחלבונים ובברזל. ירקות עליים ירוקים, שעועית, עדשים, טופו, טורטיות ואגוזים הם מקורות נהדרים לסידן, כך גם חלב סויה מועשר בסידן ומיצים מועשרים בסידן. אם אתם משלבים בתזונה שלכם חלב ומוצרי חלב, יהיה לכם קל יותר לעמוד בדרישות התזונתיות של הסידן, בשל תכולת הסידן הגבוהה שבהם. עם זאת, מומלץ לצרוך מוצרי חלב דלי שומן.
ויטמין D מיוצר בגופנו כשאנו נחשפים לאור השמש. אנשים בעלי גוון עור כהה או אנשים שגרים במדינות צפוניות יש בעיה לייצר ויטמין D מהשמש לאורך כל השנה. ויטמין D יכול להיות מושג בקלות ממזונות מועשרים. חלק מהמקורות לויטמין D הם דגני בוקר, חלב סויה, מזונות מועשרים אחרים ומולטי-ויטמינים. צריכה על בסיס יומי של ויטמין 12B היא חשובה. מקורות טובים לויטמין 12B כוללים את כל תוספי הויטמינים הנמכרים בחנויות טבע ובבתי המרקחת, דגני בוקר מועשרים, מספר סוגים של שמרים תזונתיים וחלב סויה מועשר. חשוב במיוחד לנשים בהריון ולנשים מניקות לצרוך כמות הולמת של ויטמין 12B. כאשר אתם קוראים תוויות מזון של מוצרים, חפשו את המילה ציאנוקובלאמין (cyanocobalamin) ברשימת הרכיבים התזונתיים. זהו הצורה של ויטמין 12B שנספגת הכי טוב בגוף.
אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!