קרח או חום
ברגע שנפצעים ומתחילה נפיחות, המטרה שלנו היא לעצור ואף למנוע את הנפיחות (בו זמנית, יש להימנע מלהניע את האזור הפצוע כדי לא להחמיר את הפציעה), וזאת משום שכל עוד האזור נפוח, הרקמות באזור הפציעה ניזוקות (עקב הזנה לקויה של האזור הפגוע), דבר המאט את ההחלמה. כמו כן, ככל שהאזור נפוח יותר, כואב יותר, והתנועה נעשית יותר קשה מסורבלת... |
הרבה פעמים כאשר מישהו מקבל מכה חזקה, נוקע, מסובב או מעקם חלק מסוים בגוף, מייעצים לו לטבול את המקום במים חמים (להיכנס לג'קוזי, להיכנס לאמבט חם וכד'). יש משהו בחום ובמים שגורם לנו לחשוב שזה ישפר את המצב. הבעיה היא שבמקרים רבים חימום האזור הפגוע עלול להגדיל את הכאב ולהאריך את משך ההחלמה.
הדבר מתרחש משום שבעקבות פציעה, מתפתחת דלקת הגורמת לנפיחות (בצקת), לחום, לאודם ולכאב באזור הפצוע. ניתן לראות זאת בצורה ברורה בפציעות רציניות (לדוגמה, נקע בקרסול), אך הדבר קורה בכל תהליך דלקתי, גם בדלקות מיקרוסקופיות. הנפיחות נגרמת מדליפת נוזל מכלי דם קטנים, המצטבר בין התאים. לנפיחות יש תפקיד הגנתי חשוב. היא גורמת לכך שכאשר מניעים את האזור הפצוע (הנפוח) יש כאב. המטרה של הגוף בגרימת הכאב היא למנוע את התנועה באזור הפצוע בטווח המיידי, כדי שהפציעה לא תחמיר. הבעיה היא שברוב המקרים יש עודף נפיחות (הנגרמת מהצטברות עודף נוזלים), אשר גורמת להארכת משך ההחלמה והכאב.
ברגע שנפצעים ומתחילה נפיחות, המטרה שלנו היא לעצור ואף למנוע את הנפיחות (בו זמנית, יש להימנע מלהניע את האזור הפצוע כדי לא להחמיר את הפציעה), וזאת משום שכל עוד האזור נפוח, הרקמות באזור הפציעה ניזוקות (עקב הזנה לקויה של האזור הפגוע), דבר המאט את ההחלמה. כמו כן, ככל שהאזור נפוח יותר, כואב יותר, והתנועה נעשית יותר קשה מסורבלת.
כאשר אתם מחממים את מקום הפציעה מייד לאחר הפציעה. אתם למעשה מגבירים את הנפיחות. החימום מגביר את זרימת הדם למקום, דבר הגורם להתנקזות יותר נוזלים באזור הפציעה וכתוצאה מכך להגברת הנפיחות והכאב (מנגנון הגנה של הגוף. הגוף מנסה למנוע את החרפת הפציעה).
לעומת זאת, כאשר מקררים את מקום הפציעה מייד לאחר הפציעה בעזרת קרח, יוצרים את האפקט ההפוך. הקרח עוצר את הנפיחות על ידי הקטנת נפח הדם המגיע למקום. כתוצאה מכך, פחות נוזלים מתנקזים באזור הפצוע, והנפיחות קטנה.
ההמלצה לאדם שנפצע היא לשים על מקום הפציעה, מהר ככל האפשר, קרח. יש להמשיך לשים קרח על מקום הפציעה פעמיים-שלושה ביום עד לרדת הנפיחות (יכול לקחת כמה ימים). אצל אנשים עם פציעות/נקעים חוזרים, מומלץ לשים קרח לאחר כל אימון. כאשר שמים קרח, עדיף לבחור בקרח מרוסק, כדי שיתאים עצמו לאזור הפצוע, ויש להימנע מלהניח את הקרח ישירות על העור (כדי שלא יהיו כוויות קור).
לאחר רדת הנפיחות (יכול לקחת שעות עד ימים), לחימום האזור הפצוע יש תפקיד חשוב. החימום מגביר את חילוף החומרים ואספקת הדם באזור הפצוע. כתוצאה מכך פעולת תאי הדם הלבנים (אשר נלחמים בגורמי הזיהום ומסלקים את התאים המתים מאזור הפציעה), הזנת האזור וסילוק חומרי הפסולת ממנו משתפרים.
מבלי להניע את האזור הפגוע, לא תוכלו לשמור על הכוח והגמישות, לא רק באזור הפצוע, אלא גם בשרירים הסמוכים המשתתפים בתנועה. ברגע שהנפיחות יורדת, יהיה לכם קל יותר להחזיר המצב לקדמותו. לכן, עם רדת הנפיחות מומלץ להתחיל ולהניע את האזור הפצוע בצורה מבוקרת וזהירה עד לנקודה שהכאב מאפשר. גם לתנועה תפקיד חשוב בשיפור אספקת הדם לאזור הפצוע ובעזרה בתהליך ההחלמה.
זכרו תמיד, אם יש ספק מה לשים קרח או חום, השתמשו בקרח!!!