כיצד להימנע מפציעות מחשב?

האם אתם משתמשים במחשב למעלה מ-60 דקות ביום? במידה וכן, אתם נמצאים בסיכון של פציעות מחשב, בעיקר דלקת בשורש כף היד (אך לא רק) הידועה כ-Carpel Tunnel Syndrome (CTS), תופעה הגורמת לכאב ונגרמת כתוצאה מלחץ על עצב המעצבב את כף היד. ברוב המקרים נוצר לחץ על העצב המדיאלי המגיע מהאמה אל כף היד, עצב זה אחראי על עצבוב שרירי כף היד המפעילים מספר אצבעות כולל האגודל... כיצד להימנע מפציעות מחשב?
מאת: אורי לאוגומר - "כושר מאוזן".
תאריך פרסום: 11/10/2007

תוכן הענינים

מבוא

האם אתם משתמשים במחשב למעלה מ-60 דקות ביום? (בימינו, מי לא?) אם כן, אתם נמצאים בסיכון של פציעות מחשב, בעיקר דלקת בשורש כף היד (אך לא רק) הידועה כ-Carpel Tunnel Syndrome (CTS), תופעה הגורמת לכאב ונגרמת כתוצאה מלחץ על עצב המעצבב את כף היד.

מהו הגורם לתופעה זו?

ברוב המקרים נוצר לחץ על העצב המדיאלי המגיע מהאמה אל כף היד, עצב זה אחראי על עצבוב שרירי כף היד המפעילים מספר אצבעות כולל האגודל. עצב זה עובר בתעלה הנוצרת בשורש כף היד בין העצמות לרצועות ולגידים, אם תעלה זו נעשית צרה יותר כתוצאה מפעילות יתר של אצבעות הידיים, נוצר לחץ על העצב הגורם לכאב, הרגשת נימול וחולשה.

מי נמצא בסיכון?

אוכלוסיות יעד המבצעות פעילויות עדינות החוזרות על עצמן עם כף היד, לדוגמא: מלטשי יהלומים, העוסקים בייצור תכשיטים בעבודת יד, כל המשתמשים במחשב לזמן ממושך יחסית ועוד. לפי הנתונים של המכון הלאומי להפרעות נוירולוגיות בארה"ב נשים נוטות לפתח פציעה זו פי שלוש מגברים.

סימפטומים ומאפיינים ל-CTS

הסימפטומים השכיחים ביותר הם: כאבים או הרגשת נימול בכף היד, חולשה או קואורדינציה לקויה בכף היד, שינוי תחושה באגודל, באצבע המורה והאמצעית. סימפטומים אלו, במרבית המקרים, מורגשים בהדרגה. את הסימפטומים מתחילים לחוש בשעות הבוקר, בעיקר בכף היד הדומיננטית. בנוסף לכך, במשך היום ישנה ירידה ביכולת האחיזה של כף היד.

מה ניתן לעשות?

  1. ניתן לטפל בדרך שמרנית של תרגילים ושינוי סביבת העבודה. במקרים חמורים יותר, בהם הדלקת במצב מתקדם, מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי מתאים – תרופות אנטי דלקתיות ובמקרים קיצוניים ניתוח.
  2. מניעה - שיפור סביבת העבודה בעזרת כלים ארגונומיים (Ergonomics). להלן מספר עצות מעשיות:
    • העמידו את מסך המחשב כך שחלקו העליון יהיה בגובה עיניכם. מיקום זה ישמור על המנח הצווארי שלכם נכון יותר וטוב יותר.
    • על מסך המחשב להיות במרחק הנמוך ממרחק יד ישרה.
    • השתמשו ברפידה מתאימה תחת שורש כף היד. מנח נכון של שורש כף היד חשוב להפחתת לחצים מיותרים משורש כף היד ומן הכתף.
    • מקמו את לוח המקשים בגובה המרפקים בשיפוע קל אליכם.
    • הקפידו על הנחת שתי כפות הרגליים במלואן על הרצפה או על הגבהה קלה (תלוי בגובה שלכם).
    • קחו הפסקות לביצוע מתיחות שונות.
    • גם העיניים זקוקות למנוחה- כסו את עיניכם כל 30 דקות (בעזרת כפות הידיים).
    • אם אינכם מקלידים או אינכם משתמשים בעכבר, שנו את מנח הזרועות.
    • אם אתם נאלצים לשבת זמן ממושך, שנו את מנחי הצוואר, את מנחי הראש, את מנחי הזרועות ואת מנחי כפות הידיים שלכם.
    • בזמן שיחות טלפון עברו לעמידה ו/או הליכה על מנת לשחרר לחצי יציבה הנוצרים כתוצאה מישיבה ממושכת. מומלץ ללכת תוך כדי שיחה.
אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!